7 Mayıs 2024

Türk Ekonomisiyle Beraber Çöken İstanbul Cup

 Türkiye Tenis Federasyonu, geçtiğimiz yıl resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada İstanbul Cup'ın 6 Şubat Depremleri'nin yarattığı olumsuz koşulların etkisiyle sponsor bulunamadığı için iptal edildiğini ancak 2024'ten itibaren düzenlenmeye devam edeceğini duyurmuştu. Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymadı ve turnuva, WTA Turu'nun bu seneki takviminde de kendisine yer bulamadı.

 İlk kez 2005'te oynanan İstanbul Cup, İstanbul'un WTA Finalleri'ne ev sahipliği yapmasından ötürü turnuvaya verilen üç yıllık zorunlu arayı saymazsak 2022'ye kadar kesintisiz olarak düzenlenmişti. Turnuvanın lisansörü ise 2018'e dek Garanti Koza isimli bir inşaat şirketiydi. Şirketin 2018'den sonra turnuvayla ilişiğini kesmesi, muhtemelen aynı sene yaşanan kur şokunun bir sonucuydu. Nitekim birkaç yıl sonra da iflas bayrağını çektiler. Kalan yıllarda turnuva, bizzat devlet eliyle organize edildi. Ancak bugün gelinen noktada artık devletin de bu işin maliyetini yüklenmek istemediğini anlıyoruz. Velhasıl, İstanbul Cup'ın yok oluşu, Türk ekonomisinin çöküşüyle eş zamanlı olarak gelişen bir süreç.

 15 edisyonluk geçmişine baktığımız zaman İstanbul Cup'ın çok sık lokasyon ve zemin değiştirdiğini görüyoruz. Nitekim turnuvaya sırasıyla Ataköy, Tekstilkent, İstinye, Esenyurt ve son olarak tekrar İstinye ev sahipliği yaptı. İlk dört yıl toprak kortlarda oynanan turnuva, sonrasında sert zemine geçiş yapsa da 2016'dan itibaren toprağa geri döndü. Zemin konusundaki bu oynaklık, turnuvanın WTA takvimindeki yerinin de defaatle değişmesine sebebiyet verdi. Bunlara bir de seyirci kıtlığını eklersek İstanbul Cup'ın organizasyonel anlamda tam bir felakete tekabül ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

 Anlaşılan o ki bu işe hiçbir fizibilite çalışması yapılmadan, amiyane tabirle paldır küldür girişilmiş. Bunun neticesinde de sabit bir zemin, lokasyon ve takvime sahip olan ve kendisini finanse edebilen bir turnuva yaratılamamış. Şayet takvime dönerse İstanbul Cup'ın bundan sonraki aşaması ve önümüzdeki yıllarda düzenlenebilecek başka turnuvalar için bu hatalardan ders çıkarılması ve işin planlama boyutunun titizlikle ele alınması gerekiyor. Günübirlik kararlarla yönetilen bir WTA turnuvası, şekil A'da görüldüğü üzere kalıcı olamıyor. 

Hiç yorum yok: