3 Temmuz 2018

Vole Sadece Filede Vurulmaz!


 Yaklaşık bir aydır kamuoyunda dillendirilen iddialar gerçek oldu ve Roger Federer, 24 yıldır kıyafet tedarikçisi olan Nike ile yollarını resmen ayırdı. Bugün tenisin Kabe'si olarak kabul gören Wimbledon'da adetten olduğu üzere son şampiyon olarak merkez kortun ilk maçına çıktığında üzerinde Uniqlo markalı bir tişörtle arzıendam eyledi.

 Efsanenin senesi 30 milyon dolardan 10 yıllık bir sözleşmeye imza attığı söyleniyor ki bu, gerçekten korkunç bir meblağ. Böylesi astronomik bir sponsorluk anlaşmasının zaten teniste eşi benzeri yok ve hikayemizin kahramanı gelecek ay 37 yaşını dolduracak! Tenisteki sponsorluk akitlerini bambaşka bir boyuta taşıması kesin olan bu mukavele, Ekselansları açısından amiyane tabirle "voleyi vurmak" anlamına geliyor.

 Peki emekliliği eli kulağında görünen bir rakete böyle bir para nasıl teklif edilir? Sözgelimi Nike akıllı da Uniqlo budala mı? İşte bu noktada her iki marka da kendi açısından haklı. Çünkü bu iki firmanın spor sektöründeki pazar payları arasında büyük bir fark var.

 Nike, artık doğal sınırlarına ulaşmış bir marka. Dolayısıyla her an raketini asabilecek bir oyuncu için Federer'in tabiriyle "gönüllü olmamaları", kâr kaygısı sebebiyle anlaşılabilir bir durum. Oysa Uniqlo, yeni pazarlara açılmayı ve büyümeyi hedefliyor. Bu gayelerine de spor tarihinin en büyük isimlerinden birine sponsor olarak ulaşmayı denemeleri gayet makul.

 Velhasıl, ortada tam bir "kazan-kazan" durumu mevcut. E biz züğürtler de zenginlerin malları için çenemizi daha fazla yormayalım o hâlde.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

uniqlo ilk başta doğru bir hamle yaptı diye düşündüm. 10 sene boyunca reklam yüzü olacak böyle büyük bir yıldız.

ama sonra birkaç garip isimli nadal fanını okudum. tekrar düşündüm. hata yapmışlar. şu parayı verdikleri adama bak. toprak kortta maç yapmaktan korkan, tüm başarılarını zayıf rakipleri yenerek elde etmiş, hakemlerin ve federasyonun sürekli desteklediği vasat bir tenisçi!

Yunus Dilber dedi ki...

Bilgisi, birikimi, saygısı olmayan insanlardan uzak durmak lazım. :)