27 Ocak 2015

Sharapova Olmak Kolay Değildir


 Yetenek avcılığına meraklı çok insan var güzel ülkemizde. Özellikle bu sosyal medyadaki tenis hesapları peyda oldu olalı hayatımda bir kez dahi izlemediğim bir dolu tenisçinin geleceğin süperstarı ilan edilişine şahit oluyorum her gün. İşte bu isimlerden bir tanesi de bugün Maria Sharapova'ya karşı yokları oynayarak elenen Eugenie Bouchard'dı.

 İnsanların Bouchard'da ne gördüğüne dair hiçbir fikrim yok. Zaten kendisine parlak bir gelecek atfeden yorumların temeli de yeteneklerinden ziyade geçtiğimiz sezon yakaladığı istikrarlı grafiğe dayanıyor. Evet, Kanadalı raketin bir önceki sezonki slam performansı gerçekten etkileyiciydi. Avustralya Açık ve Fransa Açık'ta yarı final, Wimbledon'da da final görmek o yaştaki bir oyuncu için büyük bir başarıdır, kabul. Ancak bu sonuçlar sanılanın aksine müthiş bir kariyerin habercisi değil.

 Bir tenisçinin geleceğine dair yorum yaparken öncelikli kıstas, aldığı sonuçlar değil, ne oynadığı olmalıdır. Genie'nin oyununa baktığımızda ise elit bir tenisçinin sahip olması gereken en temel özelliklerden birinin eksikliğini görüyoruz: çok etkili bir silah. Kanadalı raketin her vuruşu vasat veya vasatın biraz üstü. Geçtiğimiz yılki Wimbledon finalini Petra Kvitova önünde 6-3 / 6-0 gibi farklı bir skorla kaybetmiş olması da büyük oyuncularla arasındaki seviye farkının en büyük kanıtı.

 İleride önemli başarılara imza atacak bir oyuncu bunun sinyallerini evvelden verir. Tıpkı Bouchard'ın geçtiğimiz yıl Wimbledon finalinde yenildiği Kvitova'nın zamanında yaptığı gibi. Ancak iş, bir büyük zafer kazanmakla da bitmez. Önemli olan, bunun devamını getirebilmektir. İşte Genie'nin devamlı mukayese edildiği Maria Sharapova'yı da büyük tenisçi yapan budur.

 Son tahlilde Federer, Nadal, Serena veya Sharapova olmak sanıldığı gibi her potansiyelli tenisçinin harcı değildir. Biraz parlayan her oyuncuyu veliaht olarak gösterirseniz 
bu isimlerin yaptıklarını çok hafife almış olursunuz. Ayrıca yolun başındaki gençlere de haksızlık edersiniz.

Hiç yorum yok: