21 Ocak 2015

Nadal Geçen Yıldan Ders Almamış


 Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Bugünkü maçın beşinci sete uzaması tamamı ile Rafael Nadal'ın kötü performansıyla ilintiliydi. İspanyol raket, standart oyununun o kadar uzağındaydı ki normal şartlarda rahatlıkla karşılayabileceği toplara bile koşmadı. Buna ilaveten yine karakteristik olmayan birçok basit hata ve miss-hit yaptı. Ancak karşısında hiç de kazanacak gibi durmayan bir oyuncu olunca kendisine rağmen maçı almayı bildi.

 Formda bir Nadal'a karşı defansif oynamak intihar etmekle eşdeğerdir. Rafa'yı yenmek istiyorsanız olabildiğince az basit hatayla oynayarak onu devamlı baskı altında tutmak zorundasınız. Oysa bugünkü Smyczek böyle bir oyun anlayışının çok uzağındaydı. Başka bir deyişle hiç Nadal'ı yenecek gibi oynamadı. Kendi kapasitesi el verdiğince mücadele etti. Bu da oldukça kötü bir Nadal'a karşı kendisine iki set getirdi ama daha fazlası için yeterli olmadı.

 İspanyol tenisçi bugün 
Tim Smyczek yerine biraz daha üst seviye bir raketle karşılaşıyor olsaydı işin şekli gerçekten değişik olurdu. Birleşik Amerikalı, maçın en kritik bölümünde Rafa'ya karşı yapılmaması gereken ne varsa yaparak servisini kırdırdı. Bu da bugünkü skorun tamamen Rafa'nın kötü oyunundan kaynaklandığının bir kanıtıydı.

 Mücadelenin kritiği bir yana, Nadal'ın birtakım sağlık sorunlarıyla gündeme gelmesine artık tahammülüm kalmadı. Teniste yenilgiye mazeret üretmemek, bu spora ve rakibe duyduğunuz saygının bir gereğidir. Dolayısıyla hiçbir oyuncunun devamlı birtakım sakatlıklarla ya da hastalıklarla gündemi meşgul etme gibi bir lüksü olmamalıdır.

 Geçen yılki final maçında ıslıklanmasının ardından Nadal'dan bir özeleştiri yapmasını bekliyordum ama görünen o ki yanılmışım. "Yenilirsem mazeretim hazır, yenersem de mazeretime rağmen yeneceğim." tavrı, sanırım Rafa tenisi bırakana kadar tenisseverlerin ve oyuncuların sinirlerini yıpratmaya devam edecek.

Hiç yorum yok: