24 Ocak 2014

Federer Nadal'ı Niçin Yenemiyor?

  
 Daha önce çokça dillendirildiği gibi Rafael Nadal, ezeli rakibi Roger Federer'e fazlasıyla ters gelen özelliklere sahip. Yabancıların "mismatch" olarak isimlendirdiği bu durum, ikili arasında oynanan maçlarda İspanyol'un ezici bir üstünlüğe sahip olmasının altında yatan en temel neden olarak göze çarpıyor. Tabii bunu biraz açmak, detaylandırmak gerekiyor. Zira bu konu birçokları tarafından eksik biliniyor.

 Evvela Rafa, tenis tarihinde daha önce hiç görülmemiş ve muhtemelen bir daha da hiç görülmeyecek kudrette top spinli vuruşlara sahip. Bilhassa toprak kortta yerden sektikten sonra oldukça yükseğe sıçrayan bu vuruşlar, bir de Federer'in tek elli backhand'i ile birleştiğinde İsviçreli için kabus dolu dakikalar başlamış oluyor. Tam da bu noktada Fedex'in bu yıla kadar turdaki kafa boyu en düşük ve dolayısıyla kontrolü en zor raketlerden biriyle oynadığını da hatırlatmak lazım.

 Nadal'a bu düellolarda avantaj sağlayan bir başka faktörse İspanyol raketin olağanüstü savunması. Hızlı ayakları ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle karşı taraftaki oyuncuyu sürekli ekstra vuruşlara zorlayan Rafa, kortun hemen her noktasından ürettiği passing-shot'lar ile de rakibini iyice yıldırıyor. Hele ki bir de skor dezavantajı varsa İsviçre çikolatasının kendine olan güveni onulmayacak derecede hasar alıyor ve saç baş yolduran basit hatalar birbiri ardına gelmeye başlıyor.

 Bu noktada pek çok kişi şunu soruyor: Federer tarihin en iyisiyse neden Nadal'a karşı çözüm üretemiyor? Bunu soranlar, evvela çözümün ne olduğunu da belirtseler çok güzel olacak. Zira çözüm olarak düşündükleri şey oyun tarzı ise bunu değiştirmenin zaten mümkünatı yok. Yok çift el backhand ise o tren kaçalı 25 sene oluyor. Üstelik en az başarıları kadar oynadığı tenisin güzelliği sayesinde şu anki mertebesine ulaşmış biri için bu tip önerilerde bulunmak abesle iştigaldir.

 Gelelim bugünkü maça.

 Teniste bir karşılaşmayla ilgili tahmin yürütürken dikkate alınacak en önemli kıstas oyuncuların form durumudur. Eğer iki tenisçi arasında ciddi bir form farkı varsa işin teknik-taktik kısmı ikinci plana atılır. Bu açıdan değerlendirdiğimiz zaman bence Federer'in kazanma şansı maç öncesinde bir hayli yüksekti. Çünkü Nadal, elindeki problemden mütevellit son iki turda hiç iyi sinyaller vermemişti.

 Ne var ki bugün izlediğimiz Rafa, Kei Nishikori ve Grigor Dimitrov maçlarındakiyle uzaktan yakından alakası olmayan bir performansla karşımızdaydı. Başa baş giden ilk setin tie-break ile dünya 1 numarasının hanesine yazılması mücadelenin dönüm noktasıydı. Bu noktadan itibaren Federer teslim bayrağını çekti ve klasik son gerçekleşmiş oldu.

Hiç yorum yok: