23 Ocak 2017

Rafael Nadal Nasıl Yenilmez?


 Bir önceki turda Alexander Zverev, bugün de Gael Monfils'in oyununu gördükten sonra bu konuyu yazmak farz oldu. Öyle ki her iki tenisçi de oynadıkları oyunla adeta "Rafael Nadal nasıl yenilmez?" sorusunun cevabını verdi iki gün arayla. Peki Zverev ve Monfils'in Nadal'a karşı yaptıkları ortak yanlış neydi?

 Hem Zverev hem de Monfils'in temelde düştüğü en büyük yanılgı, Rafa'yı geri çizginin de gerisinde kalarak yenebileceklerini zannetmeleriydi. Evet, Nadal belki eski kudretinde değil ama ona karşı defansif oynamak hâlâ intiharla eş değer. Bugün Monfils, üçüncü setten itibaren bu ölümcül hatadan döndü aslında fakat istikrar denen kavramla arasında uçurum olduğu için çevirme noktasına getirdiği maçı dört sette kaybetti.

 Rafa, zaten stili itibarı ile defansif karakterli bir oyuncu. Bugüne kadar hep savunmadaki becerileriyle fark yarattı ve bu konuda onun eline su dökebilecek tek bir isim dahi yok. Dolayısıyla ona karşı onun gibi oynamaya çalıştığınızda yapacağınız tek iş, rallilerin hakimiyetini tamamı ile kendisine teslim etmek olacaktır. Nadal'ın normalden daha fazla winner üretmesini sağlayan bu durum, sizin içinse yenilgiye davetiye çıkaracaktır.

 Sonuç olarak toprağın ağasını devirebilmenin tek yolu topa vurarak oynamaktan geçiyor. Ancak gelin görün ki kısa bir süre öncesine kadar bu bile yeterli olmuyordu. Zira İspanyol raketin inanılmaz hızlı olan ayakları, hücum tenisinin de kusursuza yakın bir şekilde icra edilmesini gerektiriyordu. Lakin son birkaç yılda bu durum değişti. Nadal, yıllar içerisinde giderek yıprattığı vücudundan ötürü bir süredir eskisi gibi geri çizgiye duvar öremiyor. Bu nedenle çeyrek finaldeki Milos Raonic eşleşmesi, muhtemelen şimdiye kadarki en çetin sınavı olacak.


Hiç yorum yok: