13 Ekim 2018

Sen Harcını Sür, Taşlar Oturur


 Fotoğraf 2014 Madrid Masters'tan. O sıralar Atletico Madrid forması giyen Arda Turan, tribünden canlı izlediği Rafael Nadal'la maç sonu fotoğraf çektiriyor. Kaderin cilvesine bakın ki bu ikili, yıllar sonra eş zamanlı olarak spor dünyasının gündemine oturdu. Biri doğduğu şehir için yaptığı insanlıkla, öbürü ise tabancasından çıkan mermiyle...

 Arda'nın yeni bir skandalla manşetleri süslediği sırada Nadal'ın süpürgeyi eline alıp sel sonrası temizlik çalışmalarına katılmasının anlamı da ayrı oldu tabii. Nitekim sosyal medyada elalem ve biz temalı
bolca yorum okuduk. "Rafa'nın bu yaptığını bizim sporcular yapar mı?" diyerek cevabı belli olan bir soruyla ülke sporuna lanet okuduk. Fakat bir Allah'ın kulu da Nadal'ın kariyerine sahip olsak aynı şeyi biz yapar mıydık diye sormadı. Çünkü bunun da cevabı ilkiyle aynı: Yapmazdınız.

 Yapmazdınız çünkü siz; para, güç, mevki, makam, unvan gibi hayat içerisinde elde edilen kazanımlara tapılan bir ülkede büyüdünüz. Sizi yetiştirenler, size sosyal statünüz ne olursa olsun herkesin en başta insan olduğu için değer görmesi gerektiğini öğretmediler. Bu yüzden de hayatın size kazandırdığı her şeyi, insan olmanın önüne koydunuz.

 Nadal ise böyle bir kültürsüzlükten gelmiyor. O, herkesin kendi haklarına sımsıkı bağlı olduğu bir toplumda yetişti. Böyle bir ortamda da şöhretinin ona bir ayrıcalık sağlaması zaten düşünülemez. Buradaki hakim kanının aksine hiçbir yurttaşı da ona eline süpürge aldı diye budala gözüyle bakmaz.

 Velhasıl Nadal ile Arda arasındaki, eğitimliyle eğitimsizin farkı. Bu da kişisel değil, toplumsal bir mesele.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

eğitimi kültürü dünya görüşü ses tonu (youtube videolarından biliyoruz) 10 numara adamsın. tek eksiğin ultra derece yakışıklı olmaman. ipek soylu da onu aramayıversin bence :) (ben de çağla'yı alayım, çifte düğün)

Yunus Dilber dedi ki...

Hahahahahaha... Çok teşekkür ederim övgü dolu sözleriniz için. Teveccühünüz. =)

Adsız dedi ki...

bir soru daha. federer hakkında sık sık "roddick ve safin i yendi" deyip dururlar malum.
e peki o safin, roddick ya da diğerleri şu anki raonic thiem dimitrov cilic vs hepsinden çok mu kötü oyunculardı??

hayır öyle bi anlatılıyor ki şu anda top 20'de kim varsa hepsi djokovic!

Adsız dedi ki...

bir konu daha. hayatı boyunca federer'e her türlü zorluğu çıkaran, elinden 3-4 kupa çalan, nadal karşısında ise şeker gibi eriyen del potro'dan nefret ediyorum. son sakatlık haberini "dünyada güzel şeyler de oluyor" diyerek büyük zevk alarak okudum. bir federerci olarak (tek değilsiniz) o adamı nasıl seviyorsunuz anlamak imkansız.

Yunus Dilber dedi ki...

Merhaba,

İlk sorunuzda sözünü ettiğiniz argümanlar, tamamı ile Federer'in başarısını değersizleştirmeye yönelik. Tam tersine Safin, Hewitt ve Roddick, şu an büyük dörtlü dışındaki diğer isimlerin tamamından daha üst seviye oyunculardı. Üstelik Federer'in o dönemki dominasyonu olmasa bugün Nadal ve Djokovic de bu seviyede oyuncular olmazdı.

Del Potro ise karakter ve oyun tarzı olarak çok sevdiğim bir oyuncu. Federer'e karşı olan karnesinin Nadal'a karşı olan karnesinden görece iyi olması oyun tarzıyla alakalı bir durum. Bir de o kadar çok sakatlandı ki ilk yıllarındaki oyun seviyesinin çok uzağına düştü maalesef.