3 Temmuz 2015

Federer'in 2013'ü Eşittir Nadal'ın 2015'i


 Dün Rafael Nadal'ı dört setlik bir mücadelenin ardından Wimbledon'ın dışına iten Dustin Brown'ı tek kelimeyle sıra dışı bir tenisçi olarak tanımlayabiliriz. O da tıpkı Mansour Bahrami ve Gael Monfils gibi tenis dünyasının en renkli ve en eğlenceli figürlerinden biri. Bu tip isimleri izleyebilmek tenisseverler açısından her zaman büyük bir zevk olmuştur. O yüzden Dustin Brown gibi oyuncular teniste hep olmalılar.

 Dünkü maça gelirsek Nadal'ın mağlubiyetinin altında yatan temel neden de aslında rakibinin bu atipikliğiydi. Kortun her bölgesini kullanabilen oyuncuları bir kenara bırakırsak teniste her oyuncunun "comfort zone"u, yani kortta kendisini en rahat hissettiği bir alanı vardır. Rafa içinse bu bölge hiç kuşkusuz geri çizgidir. İşte dünkü mücadelede Dustin Brown neredeyse her puanı filede oynayarak Nadal'ın oyunu 
geri çizgiden yönlendirmesine müsaade etmedi.

 Nadal'ın dünkü maçta yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri de rakibinin ne yapacağını öngörememesi oldu. Drop shot, drop vole ve slice vuruşlarıyla oyununu çeşitlendiren Dustin Brown, sürekli farklı vuruşlar deneyip başarılı oldu ve İspanyol rakibinin kafasını karıştırdı. Bunun sonuncunda da Nadal, maç boyunca bir türlü dümene geçemedi ve istediği oyunu korta yansıtamadı.

 Bu yenilgiye en az Dustin Brown'un iyi oyunu kadar Rafa'nın kötü performansının da neden olduğunu söylemek lazım. Zira bizim bildiğimiz Nadal, önceden olsa böyle bir rakibi amansız passing shot'larıyla yıldırmayı başarır ve pek de zorlanmadan sonuca giderdi. Bu da gösteriyor ki İspanyol raketin oyun seviyesinde ciddi bir düşüş söz konusu. Nadal'ın bu seneki düşüşü, Roger Federer'in 2013'te yaşadığına fazlasıyla benziyor. Peki kendisi, ezeli rakibinin yaptığı gibi toparlanmanın yolunu bulabilecek mi? İşte burası ciddi bir soru işareti.

Hiç yorum yok: